Tagpulse
Health

De tandartsstoel

Iedereen herinnert zich wel de tandartsstoel na een bezoek aan de tandarts. Het is vaak, naast het gezicht van de tandarts, het eerste voorwerp binnen de ruimte die gezien wordt wegens de centrale plaatsing. Vlak daarna werd het oog getrokken naar alle eng-uitziende voorwerpen die naast de tandartsstoel lagen, en met veel tegenzin ging de patiënt dan in de tandartsstoel zitten, hopend dat alles snel over zal zijn. Een bezoek aan de tandarts is nou eenmaal niet iets waar veel mensen naar uitkijken, en de tandartsstoel is vaak het symbool van het tandartsbezoek. Elke dag komt er een grote verscheidenheid aan mensen langs bij de tandarts, en allemaal moeten ze wel even in de tandartsstoel zitten.

Herinneringen aan de tandartsstoel

De tandartsstoel in dan maar, en je wordt of automatisch naar achteren geleund of met een pedaal stukje voor stukje diagonaal gebracht, afhankelijk van de moderniteit van de tandartsstoel. Vervolgens moet de mond open, om het gebit te inspecteren en menigeen doet dit ook weer met tegenzin, terwijl ze in de tandartsstoel liggen. Met een spiegeltje en een haakje wordt de mond wat verder opengetrokken en over je heen buigend bekijkt de tandarts dan je gebit van alle hoeken en gaten. Het oordeel komt dan, heb je wel genoeg gepoetst? Ook geflost? Het zweet breekt al uit, zo in de tandartsstoel liggend, wetend dat de vraag komt én wetend dat je echt wel wat beter je best had kunnen doen met het flossen afgelopen half jaar. Dan loopt de tandarts even weg om het een en het ander te pakken, terwijl je daar zo ligt in die tandartsstoel.

Het slot

Het hele bezoek duurt meestal slechts 20 minuten, als je geluk hebt, oftewel goed gepoetst hebt, en de tandarts dat ook kan zien wanneer hij of zij je mond inspecteert terwijl je in die tandartsstoel ligt. Dan hoeft er alleen het een en het ander aan tandsteen verwijderd te worden, wat gepolijst en je bent alweer klaar en uit de tandartsstoel. Met wat ongeluk heb je weer een nieuwe vulling nodig, en dan zit je wel wat langer in die tandartsstoel.